İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Adalet








 Yargıtay, İsim ve Soyisimlerde W Harfinin Kullanılamayacağına Hükmetti


Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 8 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararında, Türk vatandaşlığını sonradan kazanan şahsın soyisminde ‘w’ harfini kullanabileceğine ilişkin kararın kanun yararına bozulmasına hükmetti.



2022/8206 Esas ve 2022/8385 numaralı kararında İstanbul 22. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 30 Mart 2022 tarih ve 2022/86 Esas, 2022/111 Karar sayılı kararını kanun yararına inceleyen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü’nün kanun yararına temyiz isteğini kabul ederek İstanbul 22. Asliye Hukuk Mahkemesi kararını kanun yararına bozdu.

Kanun yararına bozulan söz konusu karar, Türk vatandaşlığını sonradan kazanan davacıların ad ve soyadlarındaki ‘w’ harfini nüfus kayıtlarında kullanması talebinin kabulü hükmünü içeriyor. Davacıların anavatanlarındaki soyadları olan ‘Mchengerwa’ ibaresinin Türkiye nüfus kütüğüne ‘Mchengerva’ şeklinde yazılmasına itiraz eden davacılar İstanbul 22. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açmış ve kazanmışlardı. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi kararında, 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun ve Türk Vatandaşlığı Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik hükümlerine atıfta bulunarak, Türk vatandaşlığı kazanan kişilerin isim ve soyisimlerinin Türk harfleri ile yazılacağını ve Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun’da ‘w’ harfinin bulunmadığını gerekçe olarak gösterdi. Yargıtay, asliye hukuk mahkemesi kararının usul ve esas anlamında kanuna aykırı olduğuna hükmetti. 20 Ekim 2022 tarihli Yargıtay Kararı, söz konusu karara etkisi bulunmasa dahi, daha sonra verilecek kararlar için yol gösterici olacak.

Ayrıntılar için bkz