İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Adalet








 Anayasa Mahkemesi, İşçinin Cep Telefonu Yazışmalarının İncelenmesini Özel Hayatın Gizliliğinin İhlali Saydı


Anayasa Mahkemesi 15 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararında, işveren tarafından işçinin cep telefonu yazışmalarının incelenmesi olayını temel hak ve hürriyetlerin ihlali olarak tanımladı.


Özel hayata saygı hakkı ve haberleşme hürriyetinin ihlali iddialarıyla Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvuruda yüksek mahkeme, başvuruyu Anayasanın 20. maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkı ve Anayasanın 22. maddesinde güvence altına alınan haberleşme özgürlüğünün ihlali iddiaları yönünden kabul edilebilir buldu.

Anayasa Mahkemesi’nin 2019/ 25604 Başvuru Numaralı, 21 Eylül 2022 tarihli, 15 Kasım 2022 tarih ve 32014 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan kararında işveren tarafından işçinin cep telefonu mesaj içeriklerinin incelendiği, elde edilen bilgiler ile işçinin iş sözleşmesinin feshedildiği dava dolayısıyla işçinin yaptığı bireysel başvuru işçi lehine sonuçlandı. Anayasa Mahkemesi, özel hayatın gizliliği ihlal edilerek elde edilen delillerin hükme esas alınamayacağını, bunun işçi aleyhine değerlendirilmesinin özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğini belirterek işçi lehine ihlal kararı verdi. Anayasada koruma altına alınan temel hak ve hürriyetlerimizden olan özel hayatın gizliliği, Anayasa’nın 20. maddesinde düzenleniyor. Haberleşme hürriyeti ise Anayasa’nın 22. maddesinde geçiyor. Anayasa Mahkemesi, bu hakların keyfi olarak ihlal edilemeyeceğine hükmetti. Dosyayı yeniden yargılama yapmak üzere İstanbul Anadolu 7. İş Mahkemesi’ne gönderdi. Ayrıca Anayasa Mahkemesi, başvurucunun ödediği yargılama ücreti nedeniyle talep ettiği maddi tazminat talebini reddetti.

Kaynak