Turist Rehberliği

Dağ ve Doğa Turizminin Merkezi: Aladağlar

Dağ ve Doğa Turizminin Merkezi: Aladağlar, Orta Torosların en zirve bölümü içerisinde bulunan Kayseri, Niğde, Adana il sınırları içerisinde bulunan Aladağlar ile alakalı merak edilenler. İşte Aladağlar’ın gezi rehberi..

Niğde ili Çamardı ilçesi sınırları içerisinde olup batısında ise Ecemiş Çayı doğusunda ise Zamantı Irmağı akar. Demirkazık Dağı’nın batı sınırında Ecemiş Çayı üzerinde Çukurbağ ve Demirkazık köylerinde bulunur. Aladağlar’ın yüksekliği 3.756 m’dir. Dağ ve doğa turizmi yönünden büyük bir potansiyele sahiptir. Yerli aynı zamanda yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Aladağlar’a Nasıl Gidilir?

Aladağlar’a Niğde ve Adana illerinden ulaşım olabilir. Niğde’de bulunan eski otogardan Çamardı minibüsleri ile yaklaşık 1.5 saat süren bir yolculuk süresi içinde Demirkazık köyü içerisinde bulunan TDF Mümtaz Çankaya Dağcılık Eğitim Merkezi ve Dağ Evi’ne kadar ulaşım sağlanır. Dikkat edilmesi gereken nokta, öğleden sonra ancak bir araç ile ulaşım sağlanıyor. Bazı zamanlarda ise zaman da gelen ziyaretçileri Pınarbaşı köprü mevkiinden görevliler araç ile birlikte dağ evine ulaşım sağlanıyor. Adana ilinden Aladağlar’a ulaşım Adana eski otogardan kalkış yapan Pozantı – Çamardı minibüsleriyle ortalama 2.5 saat kadar sürmektedir.

Aladağlar’a Ne Zaman Gidilir?

Aladağlar’a ziyaret için en iyi zaman dilimi (kış dağcılık faaliyetleri hariç) Mayıs ayından Eylül ayının sonuna kadar devam eder. Kış dağcılık faaliyetleri için de en uygun zaman ise şubat ay sonundan mart ayının sonuna kadar sürmektedir.

Aladağlar’da Ne Tür Aktiviteler Yapılır?

Bu bölge içerisinde dağcılık, doğa sporları, kaya tırmanışı, dağ kayağı, doğa yürüyüşleri, kayaklar ve dağ bisikletleri gibi çeşitli aktiveler yapılmaktadır.

Aladağlarda Nerelerde Kamp Yapılır?

Bölge içerisinde kamp yapılacak alanlar Sarımemedin Yurdu, Sokulupınar aynı zamanda Yedigöller göze çarpan en önemli kamp yerleri olarak göze çarpar. Bunun dışında kamp yeri olarak su kaynağının olduğu yerlerde vardır.

Sarımemedin Yurdu, yaklaşık olarak 1700 m. rakımda bulunan kamp yeri Emli – Sıyırma Vadisi’nin giriş kısmında bulunur. Su kaynağının yanında olması sebebiyle yerli yabancı ziyaretçilerin en fazla tercih edilen kamp merkezidir.

Sokulupınar, bu bölge Narpuz Vadisi’nde yerini almaktadır. Sokulupınar, daimi olarak su kaynağının bulunduğu rahat vakit geçirilecek kamp merkezlerinden birisi olarak göze çarpar. Buraya ulaşım araçla sağlanmaktadır.

Yedigöller, Aladağlar’ın muhteşem noktalarından birisi olarak bilinir. Yaklaşık 3100 m yükseklikte çeşitli büyüklüklerde 7 buzul gölü mevcuttur. Yedigöller, kamp merkezi olarak tercih edilen dağcıların önemli alanlarından biridir.

Konaklama Yerleri

Çukurbağ ve Demirkazık köylerinde dağ evi pansiyonlar yer bulunmaktadır. Çukurbağ köyünde ise Şafak Pansiyon, Taurus Guest House, Aladağlar Camping Bungalow, Aladağlar Mountain Hostel de konaklayabilir bunun yanında Aladağlar’ın eşsiz güzelliğini izleyebilirsiniz. Demirkazık köyüne gittiğinizde Türkiye Dağcılık Federasyonu’na ait dağ evinde konaklama gerçekleştirebilirsiniz.