Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği

Siparişlerin Drone ile Teslimatı Başlıyor

Siparişlerin dronelar ile teslimatı gerçeğe dönüşüyor. Amazon şirketi şimdilik ABD’de sadece Kaliforniya ve Teksas eyaletlerinde drone ile sipariş teslimat denemelerini başlattı. Prime Air Amazon'un başkan yardımcısı David Carbon, gelişmeyi LinkedIn hesabı üzerinden duyurdu.

Amazon drone ile teslimat

Gönderisinde küçük bir kutu taşıyan drone fotoğrafı ekleyen David Carbon "Teksas ve Kaliforniya'daki yeni tesislerimizden ilk teslimatlar. Prime Air'i oluşturan harika insanlarla bundan daha fazla gurur duyamazdım. Bunlar, önümüzdeki yıllarda müşterilerimiz için dev adımlara dönüştüreceğimiz dikkatli ilk adımlar."  diye yazdı.

Amazon şirketi, dronelarla teslimat hizmetini 2013'ten beri geliştiriyor. Platformun merkezindeki uçak, son on yılda birçok revizyondan geçirildi. Elektronik ticaret devi Amazon bir yandan da bu teslimat seçeneğinin güvenli olduğu konusunda tarafları ikna etmeye çalışıyor.

Şirket, dayanıklılığı geliştirilmiş ve dokuz milden fazla menzile sahip uçak tasarımını 2024'te piyasaya sürmeye ve tüm kullanıcılar tarafından tercih edilebilir hale getirmeye hazırlanıyor. ABD’nde ticari drone uçuşlarını yöneten kurallar hâlâ oldukça katı. Amazon ve Wing gibi sektördeki diğer şirketler de şimdilik pilot test aşamalarından öteye gitmiyor.

amazon drone

Drone ile sipariş teslimatı

Droneların avantajlarına bakıldığında özellikle karayolu trafiğinin işleri yavaşlatabileceği kentsel alanlarda, teslimat hizmetlerini hızlandırmaya yardımcı olabileceği söylenebilir. Buna ilave olarak karbon emisyonlarının azaltılmasına da katkıda bulunabilir. Dezavantaj olarak drone'ların olumsuz hava koşullarının üstesinden gelebilecek kadar sağlam olması gerekiyor.

Öte yandan dronelar gürültülü olabilir ve bu da uçuş yollarının altında yaşayan insanları rahatsız edebilir. Bunu göz önünde bulundurarak, ticari teslimat uçağı üreticileri, sorun yaşamamak adına daha sessiz drone'lar geliştirmeye çalışıyorlar.