Mekatronik

Nadir Toprak Madenciliği, Yenilenebilir Enerji Geleceğinin Anahtarı Olabilir

Nadir toprak elementleri aslında Dünya'da nadir değildir ancak düşük konsantrasyonlarda kabuk boyunca dağılmış olma eğilimindedirler.

Newark'taki Delaware Üniversitesi'nden bir coğrafyacı olan Julie Klinger, cevherin kullanılabilir bir forma dönüştürülmesinde yer alan karmaşık ve genellikle çevreye zararlı işlemler olmadan cevherin tek başına nispeten az bir değere sahip olduğunu söylüyor. Sonuç olarak, nadir toprak madenciliği endüstrisi, çevre sorunlarının mirasıyla boğuşuyor.

Nadir toprak elementleri, çevreyi kirletebilecek ve ekosistemleri bozabilecek geniş açık çukurlar kazılarak çıkarılır. Kötü bir şekilde düzenlendiğinde madencilik, yeraltı suyuna sızabilecek asitler, ağır metaller ve radyoaktif maddelerle dolu atık su havuzları üretebilir. Ham cevheri mıknatıslar ve diğer teknolojiler yapmak için yararlı bir biçime dönüştürmek, büyük miktarlarda su ve potansiyel olarak zehirli kimyasallar gerektiren ve hacimli atık üreten uzun bir çabadır.

Nadir toprak elementleri artık birçok karbon-nötr teknolojinin yanı sıra modern dünyayı hareket ettiren bir dizi aracın üretiminin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu unsurlar, akıllı telefonların vızıldamasını, rüzgar türbinlerinin dönmesini, elektrikli araçların yakınlaştırma yapmasını ve daha fazlasını sağlayan küçük, süper verimli kalıcı mıknatısların yapı taşlarıdır.

Başkan Joe Biden yönetiminin Şubat 2021'de ABD'deki nadir toprak elementleri kaynaklarının çıkarılmasının bir ulusal güvenlik meselesi olduğunu belirtti.

Az sayıda ülke şu anda nadir toprak elementleri için madencilik yapmaktadır (gösterilmiştir). Ancak Vietnam, Türkiye ve Grönland da dahil olmak üzere diğer birçok yerde nadir toprak kaynakları tespit edildi.