Makine

Mini Akıllı Seyir Füzesinden İlk Atış Testi

Ülkemizin savunma sanayinde son dönemdeki başarıları ardı ardına gözler önüne seriliyor. Savunma sanayindeki en önemli üreticilerimizden birisi de BAYKAR. Şirket şimdiye kadar geliştirdiği İHA, SİHA ve İnsansız Savaş Uçağı konseptleriyle dünya çapında adından söz ettirmeyi başardı.

Öyle ki NATO’nun gerçekleştirdiği Savunma Bakanları toplantısına ülkemizden ROKETSAN ve BAYKAR davet edildi. Pek çok savunma sanayi şirketinin davet edildiği toplantıda ülkemizden iki büyük devin katılımı ise bizleri gururlandırdı. Toplantıda NATO’nun savunma projelerinin tartışıldığı ve şirketlerin yöneticilerinin konuşmalarının yer aldığı bir süreç izlendi.

BAYKAR bu dünya çapındaki öne çıkmasını sağlayan projelerine yenilerini eklemeye devam ediyor. Şirketin TEKNOFEST 2023’te tanıttığı yeni nesil bir seyir füzesi bulunuyor. KEMANKEŞ adı verilen mini akıllı seyir füzesi hakkında bazı detaylar TEKNOFEST kapsamında anlatılmıştı. Geçtiğimiz günlerde ise bu yeni nesil akıllı seyir füzesinin ilk atış testinin gerçekleştirildiği şirket tarafından duyuruldu. Hemen ardından şirket sosyal medya hesaplarından da atış testine dair bir video içerik paylaşıldı.

Keşan da bulunan Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’inde gerçekleştirilen ilk testte KEMANKEŞ yeni nesil mini akıllı seyir füzesi motorlu bir atış gerçekleştirdi. Şirkete ait silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB2’den havalanarak atışı gerçekleştirilen KEMANKEŞ hedefine doğru kendi gücü ile yol aldı.

Kendi bünyesinde bulunan jet motoru sayesinde yaklaşık olarak 33 kilometrelik bir seyir yapan mini akıllı seyir füzesi belirlenen hedefe ulaştı ve görevini başarıyla yerine getirdi.

KEMANKEŞ testte kullanılan Bayraktar TB2 dışında Bayraktar AKINCI ve Bayraktar TB3 silahlı insansız hava araçlarına da eklenebilecek bir akıllı mühimmat. Bu seyir füzesi barındırdığı yetenekleri sayesinde yaklaşık olarak 1 saat kadar havada kalabilecek durumda. Ayrıca 200 kilometrenin üzerinde de bir görev menziline sahip.