Makine

Lazer Silahlarda Dev Bir Adım

Çin’de araştırmacıların geliştirdiği son teknoloji sayesinde lazer teknolojisinde dev bir atılım gerçekleştirildi. Öyle bir teknoloji geliştirildi ki lazerlerde oluşan atık ısı artık sistemden uzaklaştırılabilmektedir. Bu durum teorik olarak bakıldığında sonsuza kadar çalışabilme imkanı tanımaktadır. Bu başka bir sonucu doğurmaktadır. Lazer silahları artık daha uzun menzilli ve daha etkili olabilecektir.

Ulusal Savunma Teknolojisi Üniversitesi bünyesinde geliştirilen bu yeni lazer teknolojisi ile büyük bir teknik zorluğun üstesinden gelinmiş olundu. Bu sayede lazer silahlar kesintisiz bir şekilde ışın üretebileceklerdir. Bu üretilen ışınların performansları da oldukça yüksek olacaktır.

Çinli ekibin yayınladığı makalede yüksek enerjili lazer sistemler için performansta büyük bir artış ifade etmişlerdir. Sadece ilk saniyede üretilen yüksek enerjiden değil süresiz bir yüksek enerjiden söz ediyorlar.

Bu başarının gelmesindeki en büyük etken yeni bir soğutma sistemidir. Isıyı uzaklaştırabilmek için gelişmiş bir yapı ve düzgün bir akış sistemi birleştirilmiştir. Bu akış ile birlikte oluşan türbülans sayesinde titreşiminde azaldığını belirtmişlerdir. Bu durumların bir başka avantajı olarak ise lazer silahlarında bulunan odaklama aynalarının temiz kalması sağlanmış olacaktır.

Dünyada pek çok farklı ülke askeri amaçlı olarak yüksek enerjiye sahip lazer silahı denemeleri gerçekleştirdiler. Fakat hiçbiri gerçek anlamda kullanıma geçip envantere alınamadı. Bu duruma sebep olan asıl olayın ise tahrip gücünün az olduğunun düşünülmesi. Aynı zamanda yüksek ısı birikimi yüzünden bu silahların etki menzili de sadece birkaç kilometre olmaktadır. Çinli araştırmacıların geliştirdiği sistem sayesinde atık ısının giderilmesi durumu büyük oranda iyileştirilmiştir.

Haber detayı için tıklayınız.