Makine

Karanlık Enerjinin Kaynağı Keşfedildi

Karanlık enerji kavramı ilk defa ünlü fizikçi Albert Einstein tarafından belirtilmiş bir kavramdır. Karanlık enerji ilk ortaya atıldığı zamandan beri esrarengizliğini korumaya devam etmektedir. Araştırmacılar bu gizemin çözülmesi ve evrenin bilinmeyen bölgelerinin çözülmesini sağlamayı umuyorlar. Yapılan bazı yeni araştırmalar sonucunda ise karanlık enerjinin kaynağı olarak kara deliklerin olabileceğini dair bazı öngörüler sunmaya başlandı.

Uykuda olarak bilinen bazı galaksilerden alınan bazı saptamalar kara deliklerin beklenti dışında çok daha fazla büyüdükleri ve Einstein’ın ortaya attığı teori ile uyumlu olduklarını gösterdiğini iddia etmekteler.

Hawaii Üniversitesi önderliğinde dünyaca ünlü fizikçilerden oluşan 17 araştırmacının bir araya gelerek oluşturduğu bir ekip bu saptamaları yaptı. Yapılan araştırmalarda iki farklı uluslararası makale olarak yayınlandı.

Dr. Dave Clements yapılan araştırma için bazı önemli ifadelerde bulundu. Çok şaşırtıcı sonuçlar elde ettiklerine dikkat çeken Clements kara deliklerin zaman içinde nasıl büyüdüklerini araştırdıklarını ve kozmolojideki en büyük sorulardan birine belki de bir cevap olduklarına inanıyor.

Dr. Chris Pearson ise buldukları bulgular için “Eğer teori doğruysa, o zaman bu tüm kozmolojide devrim yaratacak, çünkü sonunda 20 yıldan fazla bir süredir kozmologları ve teorik fizikçileri şaşırtan karanlık enerjinin kökeni için bir çözüm bulduk.” gibi ifadelere yer vermiş durumda.

Bilim insanları araştırmalarında uzak galaksi olarak bilinen genç galaksilerdeki gözlemlerini yaşlı ve ölü olarak bilinen yerel galaksiler ile karşılaştırmış durumda. Bu yapılan araştırmalar ve karşılaştırmalar sonucunda günümüzdeki kara deliklerin dokuz milyar yıl öncesine göre yaklaşık olarak 7 ila 20 kat daha büyük olduklarını ortaya çıkardılar.

Haber detayı ve linki: tıklayınız.