Lojistik

Üniversite Öğrencileri Tarafından Geliştirilen Sürdürülebilirlik Projelerini DHL Express Ödüllendirdi

2022 yılının mart ayında başlatılan “İleri Dönüşüm için Tasarım Çalıştayı”, DHL Express Türkiye ve Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü işbirliğiyle düzenlendi. Çalıştay, öğrencilerin tasarım projelerinin ödüllendirilmesiyle son buldu. Çalıştayın temel odağını “DHL ve Sürdürülebilirlik” oluşturdu. Öğrenciler, “Tasarım ve İleri Dönüşüm Laboratuvarı”nda atıkların dönüşümünü sağlayarak bu doğrultuda yeni tasarımlar gerçekleştirdi.  Çalıştay kapsamında 19 adet projenin değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu değerlendirmelerin ardından DHL Express Türkiye’nin yönetim kadrosunun oylarıyla 19 projenin içerisinden ilk 3’e giren projeler belirlendi. Projeler, DHL Express Türkiye’nin CEO’su Mustafa Tonguç ile birlikte Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl’ün de katılımın gerçekleştiği törende ödüllendirildi.

Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencilerinin tasarladığı projelerin ödüllendirildiği çalıştayda, ilk 3’e girerek ödül sahibi olan tüm tasarımların ilham kaynağını DHL’in uçakları oluşturdu. Atık cıvata ile metalleri kullanarak Doğa Çarıkçı tarafından tasarlanarak “Welice” olarak isimlendirilen aydınlatma tasarımı birinciliğe seçilirken; Baran Çulban tarafından geliştirilen eski bir sokak lambasının kağıt atık toplama kutusuna dönüştürüldüğü “Pan Pan” isimli proje ikinciliğe layık görüldü. Yine Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi olan Dilara Damla Üst tarafından, atık kumaş, ahşap ve metallerin kullanılarak tasarlandığı “Alister” adı verilen kaykay projesi de üçüncülüğe seçildi.

DHL Express Türkiye CEO’su Mustafa Tonguç doğa dostu lojistik ve sürdürülebilirliğe yönelik sektöre liderlik ettiklerinin altını çizerek şunları söyledi: ‘’Biz işimizi sadece gönderilerin taşımacılık hizmetlerini gerçekleştirmek şeklinde değil de insanları bir araya getirerek hayat kalitelerini iyileştirmeye çalışmak olarak ifade ediyoruz. Bu doğrultuda geleceğe yönelik hissettiğimiz sorumluluk duygusuyla sürdürülebilirliği yaptığımız işin merkezine yerleştiriyoruz. Tüm alanlara dair sürdürülebilirlik faaliyetlerini hayata geçirerek bu amaca hizmet eden projeleri de desteklemeye çalışıyoruz. Dolayısıyla eğitim kurumlarıyla bu anlamda gerçekleştirdiğimiz işbirlikleri bizim için çok önem taşıyor. Yeditepe üniversitesiyle birlikte DHL’in tasarımlarının ilhamıyla gerçekleştirdiğimiz bu çalıştay da bu anlamda oldukça kıymetli. Yeşil lojistiğe liderlik yaparak, gençlerle bir arada bulunduğumuz ‘yeşil bir dünyanın mümkün olduğunu’ göstermeyi ve bu düşünce şeklinin yerleşmesine fayda sağlamayı amaçlıyoruz. İlerleyen süreçte de bu tarz projelerin destekçisi olmayı sürdüreceğiz. Çalıştayda öncelikle tasarımlarıyla bizleri oldukça etkileyen öğrencilerimiz başta olmak üzere katkıda bulunan herkesi kutluyorum”.

Haberin devamına buradan ulaşabilirsiniz.