Grafik Tasarımı

İdeal Tipografi Eğitimi Dijitali mi Yoksa Basılı Alanı mı İçermeli?

İstanbul’da yaşamını devam ettiren ve yazıtipi ve grafik tasarımcısı Peter Brugger, İsviçre’de bulunan Basel School of Design’da Görsel İletişim okudu.

Yazıtipi tasarımcısı Brugger; VolcanoType firmasında lisanslı olarak satışa sunulan Gringo ve Matryoshka yazıtipi ailelerinin tasarımcısı. Brugger, yaptığı birçok tasarım ile ödüller aldı. Tasarımcının işleri bugüne dek Goethe Enstitüsü tarafından organize edilen “Dimension der Fläche - Communication Design in Germany”de, Type Directors Club New York’da, Klingspor Müzesi’nde “Schrift in Form”da, “ON–TYPE: Texts on Typography”de ve Berlin’de bulunan Bauhaus arşivlerinde sergilendi.

Yaptığı tasarımlar ile ödüller alan, tasarımları sergilenen Brugger, pek çok okulda tipografi ve yazıtipi tasarımı üzerine dersler ve seminerler verdi. Brugger, 2014 yılının Ekim ayında yayımlanan Slanted Magazin’in İstanbul özel sayısının da yardımcı editörlüğünü yaptı.
Annesi dizgici olduğu için tipografi ile erken yaşta tanışan Brugger, okuduğu okullarda özellikle yazıtipi tasarımı veren bir eğitimci olmadığı için bu konuda kendi kendini eğittiğini ifade ediyor. Bunu yaparken bu işin göründüğü kadar kolay olmadığını söyleyen Brugger, yazıtipi eğitiminin deneme yanılma yolu ile ilgili bir süreç olduğunu ve ne kadar çok uygulama yapılır ise tasarımcıların o kadar iyi ve başarılı olabileceğinin altını çiziyor.

İdeal tipografi eğitimi kesinlikle hem basılı hem de dijital ortamı içermeli diyen brugger, günümüzde tipografi ve yazıtipi tasarımı hem analog hem de dijital dünyanın bir parçası. Gelecekte işlerin dijitale doğru daha fazla kayacağını söyleyen Brugger, hem tasarımcıların hem de üniversitelerin bu duruma kendilerini alıştırıp, kendilerini dönüştürüp, dijitale ayak uydurmaları gerektiğini belirtiyor. Yakın gelecekte en popüler yazı karakterlerinin san serif yazı karakterleri olacağını söyleyen Brugger,  bugün de dünyanın serifsiz yazı karakterlerinin hâkimiyeti altında olduğunu ifade ediyor.

Türkiye’deki tasarımcılara tavsiyesi olan Brugger, tasarımcılara kendi tasarımları üzerinde çalışma ve kendi dökümhanelerini oluşturma konusunda kendilerini özgür hissetmeleri gerektiğini dile getiriyor ve ekliyor: ‘’Başarısızlıktan korkmasınlar, zira başarısızlık olmadan ilerleme de olmaz.’’