Dış Ticaret

Yeni İş Modelleriyle Çin ve Afrika Zamanı

Avrupa ülkelerinde ki yaşanan daralma Türkiye’nin ana ihraç pazarını olumsuz etkilemesi nedeni ile yeni pazar arayışları devam ediyor. Bu arayışlar özellikle, Çin gibi dünya ticaretinde söz sahibi ülkeye ve Kenya, Gine, Senegal, Togo, Kamerun gibi Afrika ülkeleri dikkati çekiyor.

İstanbul’da HBS Mimarlık tarafından düzenlenen B2B Konferansı ve Hedef Afrika/Kıtalararası İşbirliği Fuarı’nın danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Kasımoğlu’nun Dünya gazetesine yaptığı açıklamada büyüyen Afrika pazarında olmanın ne kadar önemli olduğu ile ilgili detaylar paylaşıldı.

29-30 Nisan tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen konferansta 16 Afrika ülkesinden 500 iş insanının İstanbul’da olacağı ve heyetin Türkiye’de 25 farklı sektörden bin üreticiyle bir araya gelineceği ve etkinlikte 100 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilmesinin hedeflendiği ifade edildi.

İlgili fuara 500 firma katılacak ve bu firmaların 100 tanesinin stant açarken 400 firmanın ise B2B alanında yer alacağı ve Ticaret Bakanlığı ve KOSGEB destekleri ile düzenlenmekte olup fuara katılan firmaların katılım ücretlerinin yüzde 60’ına yakınını bu destek kapsamında geri alacakları ifade edildi.

Prof. Dr. Murat Kasımoğlu yaptığı açıklamada, Türkiye’nin birçok ihracat pazarını Uzakdoğu’ya kaptırıldığını ve bu nedenle Türk işletmelerinin oluşturulan stratejik işbirlikleriyle Afrika ve Çin gibi ülkelerden pay alabileceğini ve pazara ilk girecek firmaların daha büyük bir avantajlar elde edeceği belirtildi.

Afrikalı firmaların ticaret yaptıkları insanlara öncelikle güvenmek istediklerini ve bu güven köprüsünü de Türkiye’de öğrenim gören Afrikalı öğrenciler tarafından yapılacağı ifade edildi.