Dış Ticaret

İhracat Seferberliği Zirvesi Gerçekleştirildi

İhracat Seferberliği zirvesinde Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından yapılan açıklamada, İhracatın artış seyrinde bir yavaşlama söz konusu olduğunu fakat 2022 yılına ilişkin belirlenen 250 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayacaklarını ve bu hedeften herhangi bir sapmanın söz konusu olmayacağın belirtti.

Türkiye'nin ihracatının yüzde 55'ini yaptığı Avrupa Birliği üyeleri ile ve AB üyesi olmayan Avrupa ülkelerine yapıldığını ve bu nedenle oradaki bir yavaşlamanın ve talep düşüşünün bizim ihracatımızı olumsuz etkilediğini ifade etti. Türkiye’nin dünya ihracatından aldığı payın yüzde 1 olmasına rağmen uzak ülkeler olarak belirlenen ülkelerden alınan yüzde 0,22’lik payı da aynı seviye çıkarabilmek için çalışmaların yapıldığını ifade etti. Bu artışı gerçekleştirebilmek için ihracatçı birliklerinin bütün seyahatlerinin, fuarlarının ve organizasyonlarının bu pazarlara yönelik düzenlendiğini ve oradaki lojistik ve dağıtım kanallarına girme çalışmalarının yapıldığını belirtti.

Dünya için 2023 yılının 2022 den daha zor olacağını fakat ihracat hacminde hedeflene artışları yakalayabilmek için pek çok ana sektör ile ilgili çalımalar yapıldığını özellikle ülkeye olan katma değerinin daha yüksek olması nedeni ile hizmet ihracatına ve özellikle bilişim sektörüne özel önem verdiklerini söyledi. Bu nedenle iyi öğrencileri ülkeye çekme çalışmalarının olduğunu ifade etti. Sektörü büyütme çalışmaları içerisinde E-ticaret yasası üzerinde çalışıldığını bu düzenlemenin tekelleşmeyi önleyeceğini, sektörü çok geliştireceğini, alternatif yapılar sunacağını ve tek kaynağa bağımlı olmayı engelleyeceğini belirtti.