Deniz ve Liman İşletmeciliği

‘GATE RUDDER’ Yenilikçi Sevk Sistemi

‘Gaters’ kısa adıyla proje AB’nin Horizon 2020 araştırma programı kapsamında yürütülerek koordine edilmektedir. Projede Türkiye’den üçü endüstri ve biri akademik olmak üzere 4 ortak görev yapıyor.

Araştırma proje bütçesi 6 milyon euro olup 3 yıldır sürmekte olan proje 18 ortak ile yürütülmektedir. İskoçya Strathlcyde Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Mehmet Altar ve 3 Türk araştırmacı tarafından koordine edilmektedir. Türkiye’den Gürdesan, Çapa Denizcilik, Hidroteknik ve İTÜ 4 ortak olarak görev almaktadır.

‘Gate Rudder’ Sistemi

Sistemin en önemli 3 özelliği pervanenin etrafında bulunan ikiz dümen yelpazelerinin ek itme kuvveti üretmesi ve bu sayede gemiye yüzde 15 üzerinde enerji tasarrufu sağlamaktadır. İkiz dümen yelpazeleri özellikle düşük hızlı liman ve iskele manevralarında gemiye, klasik dümene göre, avantaj sağlamaktadır. Pervanenin itme gücü azaltılarak enerji, kavitasyon ve titreşim ile gürültü seviyesinde de 10 - 15 dB azalma olmaktadır.

İlk defa bir gemi tadilatı için tasarlanarak üretilen ‘Gate Rudder’ yenilikçi dümen ve sevk sistemi için 30 Nisan 2023 tarihinde gemi üzerinde test aşamasına geçildi. Sistemin dünya üzerinde ticari lisans hakkını elinde bulunduran Japon patent ajansından 2020 senesinde Warstila firması tarafından belirli bir süreliğine kiralanmıştır. Öte yandan proje ortakları 15 bin DWT kapasitene kadar olan uygulamalar için bu lisans kısıtlamasının dışında tutulmaktadır.

Sistemin ikiz dümen yelpazesi, nozul destekli momentum etkisi ve titreşim ile gürültü seviyelerinin düşürülmesi gibi pek çok avantajının yanında sağladığı dayanım özellikleri ile gemi sevki alanında yeni bir devir açtığı belirtilmektedir.