Bilgisayar Teknolojisi

Çin, Süper Bilgisayar İnternet Ağı Kurmayı Planlıyor

Çin, teknoloji ve araştırma kapasitesini geliştirmek amacıyla süper bilgisayarlarla internet ağı kurmayı planlıyor. Bu ağ, endüstriyel uygulamalarda yüksek işlem gücünden yararlanmayı hedefliyor. Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, ileri bilgisayar teknolojisi uzmanları, üniversiteler, araştırma kurumları ve şirket temsilcilerinin katıldığı bir toplantı düzenleyerek, süper bilgisayarlarla internet ağı kurma projesi için görüşlerini aldı.

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, bu toplantıda projenin detayları ve teknik özellikleri de tartışılmış olabilir. Tiencin şehrinde gerçekleşen toplantıda, 15 üniversite ve uygulama merkezinin süper bilgisayarlar üzerine çalışan temsilcileri, birbirine bağlı çok sayıda süper bilgisayarın yer aldığı bir ağ modeli üzerinde tartışmalar yaptılar. Bu ağ modeli ile endüstrideki problemlere çözüm sunabileceği düşünülen birçok konuda çalışma yapılabilineceği ifade edildi.

Temsilciler projeye katılmak istediklerini ve sisteme katılmaya yönelik isteklerini dile getirdiler. Toplantıya katılan temsilciler, ortak ağın sektörde eşitsiz kaynak dağılımına, değişen teknolojik standartlara ve yazılım geliştirilmesinde yaşanan zorluklara çözüm sağlayabileceğini belirttiler.

Projenin havacılık, ilaç sanayisi, meteoroloji, finans ve diğer pek çok alanda araştırmacılara ve uygulayıcılara yeni fırsatlar sunabileceği vurgulandı. Toplantıya katılanlar, veri analizi ve yapay zeka çalışmalarının artan bilgisayar kapasitesi ihtiyacını ortaya çıkardığına dikkat çekti. Çin Mühendislik Akademisinden Li Guojie, Çin'in dünyanın en iyi süper bilgisayarlarından bazılarına sahip olduğunu, ancak bu bilgisayarların endüstriyel uygulamalarda yeterince kullanılmadığını belirtti. Li Guojie, Çin'in, bu açığı kapatmak için etkin bir süper bilgisayar internet ağı kurarak şirketler ve araştırmacılara erişim sağlaması gerektiğini söyledi.