Bilgisayar Teknolojisi

Bilgisayarların Tarihi

Programlanabilir olan ilk bilgisayar Z3’tür. Kondrad Zuse, İkinci Dünya Savaşı’nda Almanların gizli şifreleri kullanabilmeleri için Z3’ü tasarladı.

Modern Anlamdaki İlk Bilgisayar: ENIAC

Bu bilgisayarda İkinci Dünya Savaşı’nda geliştirildi. Yapılan ilk modern bilgisayar olarak kabul ediliyor. Savaş esnasında bombaların düşeceği yerin koordinatlarını hesaplama amacıyla üretildi. Konu ile ilgili bir insanın 20 (yirmi) saatte hesaplayabileceği sonucu ENIAC 30 (otuz) saniyede hesaplayabiliyordu. 18000 vakumlu tüp ve el işçiliği ile lehimi yapılmış 5 milyon ilave bileşenden meydana gelmişti.

30 ton kütleli ve hacmi geniş bir odayı kapsıyordu. O zamanların 50 (elli) evin kullandığı kadar elektrik gücü harcıyordu. Bilgisayara dışarıdan bakıldığında kablo yığınları ile çok sayıda yanıp sönen lambası vardı. Bu bilgisayarı kullanan operatörler komut girişi için var olan 6000 mekanik anahtarı kullanıyorlardı.

computer

1950’ler Sonrası

Daha önce kullanılan vakumlu tüplerin yerini transistorlar aldı. Ardından elektronik devre elemanlarının (diyot, direnç, kondansatör, transistor vb.) bir silikon çipe yerleştirilmelerini sağlayan entegre devre ve mikroişlemciler icat edildi. Bu aşamadan sonrada bilgisayarların hacmi küçüldü. İki metal tekerlekli ve tahta kutulu bilgisayar faresi 1960 yılında kullanıma alındı. Ancak uzmanlık düzeyinde bilgiye sahip kişiler ilk bilgisayarları kullanabiliyorlardı.

Altair 8800 isimli ilk kişisel bilgisayar (PC) 1975’te piyasaya çıktı. Bu bilgisayar için monitör görevini bir televizyon yerine getiriyordu. Çok sayıda firma 1975’i takip eden yıllarda kullanımı kolay ve ucuz bilgisayarları piyasaya sürdüler. Ardından bilgisayarların kullanabileceği çevre birimleri üretildi. Örneğin; yazıcı, ekran, klavye, disket sürücü vb. Osborne 1 taşınabilir bilgisayar olarak 1981 yılında piyasaya çıktı. Bu bilgisayar yaklaşık 11 kg. kütleye, 64 kilo byte belleğe, 5 inç ekrana ve 2 (iki) disket sürücü kapasitesine sahipti.