Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon

Yeni Dijital Bina Tasarım Programında Robotik ve Bilgisayar Destekli İmalat

Havacılık, otomotiv vb. sektörlerde tasarım ve üretim yaklaşımını kökten değiştirdikten sonra robotik şimdi inşaat sektöründe kendisine yer edinmeye başlamıştır.

Bu çalışma kapsamında 1747’de kurulan geleceğin liderlerini, inşaat mühendislerini ve araştırmacılarını yetiştiren ve Dünya’da ön planda yer alan bir Fransız mühendislik okulu (École des Ponts ParisTech) yeni bir eğitim ve öğretim müfredatı hazırladı.

Şu an aktif olan Dijital Bina Tasarımı Yönetici Yüksek Lisansı, inşaat sektörü için öğrencilere “parametrik mimari, gelişmiş geometri, robotik ve dijital üretim alanlarındaki en son teknolojik gelişmeler hakkında kapsamlı bilgiler ve disiplinler arası hesaplı tasarım kültürü sağlamaktadır” şeklinde bilgi verilmiştir.

Söz konusu program, uluslararası bir mimari yenilik ekosistemine giriş için somut bir fırsat vermektedir. 16 ay süren bir eğitim ve öğretimden sonra mezun olanlar mühendislik ve mimarlığa yönelik hesaplamalı ve iş paylaşımlı yaklaşım kullanımı ile tasarım iş süreci ilerleyişinde yenilik yapma bilgisine ve bunları uygulama olanağına sahip olmuş olurlar.

Oluşan grubu şöylesine alt branşlarla açıklamak mümkündür: “Proje yöneticileri, hesaplamalı tasarımcılar, cephe danışmanları, karmaşık geometride yapısal mühendis uzmanları, baş tasarım görevlileri, etkileşim tasarımcıları, robot ve drone tasarımcıları”. Bu yüksek lisans programı 3D modelleme bilgisine sahip profesyonel deneyim ile birlikte mimarlık lisans veya yüksek lisans derecesi gerektirmektedir.

Aynı okulun benzer konudaki bir diğer seçeneği ise İnşaat Robotlarını Bilgisayar Destekli İmalat veya Bilgisayar Destekli Tasarım ile birleştiren 5 (beş) hafta süreli bir program olan yenilikçi bir modüldür. Bu programdaki amaç ise dijital tasarım veya robotik üretimin uygulanabilir olması için kullanılan araçlar hakkında tam bir yaklaşım anlayışına sahip olmak, alışılmışın dışında nesneler ve karmaşık geometriler tasarlama veya bunların tamamını pratiğe geçirme olarak belirlenmiş.