Bankacılık ve Sigortacılık

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan Denetim

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara bazı uygulamaları konusunda uyarılarda bulunarak sürecin takip edileceğini bildirdi. Reuters tarafından görülen TCMB'nin bankalara ilettiği TCMB Denetim başlıklı metinde, Bankaların son dönemde yaptıkları uygulamaların Merkez Bankası’nın yaptığı düzenlemeler ile varmak istedikleri amaçlarla uyuşmadığı ve finansal istikrarının sağlanmasında da destekleyici olmadığı iletildi.

Merkez Bankası’nın Bankalardan son verilmesini istediği uygulamalar; Off saatlerde yurt dışı yerleşik bankalar ile yüksek tutarlı döviz alım satım işlemlerinin yapılmasına devam edilmesi, Kredi kullanan müşterilerin bu fonları kur korumalı mevduatta değerlendirilmesine izin verilmesi, bu fonların bir kısmının veya tamamının bir süre vadesiz mevduat olarak değerlendirilmesi yükümlülüğü getirilmesi, TL mevduat kaynaklı yükümlülüklerden kaçınmak için piyasa mevduat faizlerinin çok üzerinde oranlar ile TL mevduat toplanması.
Merkez Bankası, bankaların düzenlemelere ve talimatlara uyum sağlaması gerektiğini ve uygulamaların "müfettişler tarafından" incelenmeye devam edileceğini açıkladı.
Başkent Üniversitesinden Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşçu yaptığı açıklamada, ‘Merkez Bankası’nın bankalara gönderdiği uyarı mektunun Türkçe tercümesi’ başlıklı paylaşımında bankalara şu mesajların iletildiğini yazdı:

1. Sizi yakından takip ediyor ve uyarıyorum.
2. Kullandırdığınız kredileri müşteriler Kur Korumalı Mevduat hesaplarında değerlendirmesin.
3. Kredi kullandırdığınız müşterileri paralarının bir kısmını vadesiz mevduat hesaplarında tutmaya zorlamayın.
4. TL mevduata piyasa faiz oranlarının üzerinde faiz vermeyin.
5. Yurtdışı bankalar ile mesai saatleri dışında döviz alım satımı yapmayın.

Detay haber için: https://www.dunya.com/finans/haberler/tcmbnin-son-verilmesini-istedigi-4-uygulama-haberi-673270