Bankacılık ve Sigortacılık

Bloomberg HT, Dünyaca Ünlü Ekonomist Jeffrey Sachs ile Bankacılık Krizini Konuştu

Columbia Üniversitesin ’de Columbia Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi Direktörü olan Prof. Dr. Jeffrey D. Sachs, Bloomberg HT ile yaptığı görüşmede bankacılık krizi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bu konuya ilişkin yapılan değerlendirmede, mevcut durumda kredi koşullarındaki gerekli olan sıkılaşmanın bankalarda baskı yarattığını fakat merkez bankalarının alınacak kararlarında zayıf bankaların da düşünülerek adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

Türkiye’de yapılacak seçim sonrası Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın izleyebileceği para politikası ile ilgilide açıkladığı görüşünde, Türkiye’nin şu anda yatırım yapılabilir bir ülke olmadığını ve seçimden sonra ki hükümetin uyumlu bir ekonomi politikası belirlemesi gerektiğini belirtti.

Amerika Birleşik Devleti’nde başlayıp daha sonra Avrupa'ya sıçrayan bankacılık krizinin ardından bazı ekonomistler tarafından yapılan açıklamada, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ve  (AMB) Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artışlarının bankacılık sisteminin istikrarsızlaşmasına neden olduğu ve mevcut durumda kredi koşullarındaki gerekli olan sıkılaşmanın bankaları baskı altına aldığı belirtildi.
Sachs, pandeminin neden olduğu durumlar nedeniyle alınan ekonomik önlemlerin ABD Merkez Bankası (Fed) ve (AMB) Avrupa Merkez Bankası’nın bu adımları atmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

Türkiye’de seçim sonrasının portföy yatırımlarını ve doğrudan yabancı yatırımları nasıl etkileyeceği ile ilgili Sachs, tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin riskli bir ülke olarak görüldüğünü ve yatırım yapılabilir düzeye sahip bir ülke olmadığını bu nedenle Türkiye’nin daha iyi bir kredi notuna sahip olması ve seçim sonrası gelecek hükümetin uyumlu bir ekonomi politikası belirleyerek daha fazla doğrudan yatırım alabilmesi gerektiği belirtildi.