Bankacılık ve Sigortacılık

Bankaların Kriz Kuralları Avrupa Birliği Tarafından Güncelleniyor

Avrupa Birliği (AB) komisyonu tarafından, değişimlerin neden olduğu sektörde oluşabilecek risklere karşı bankacılık reformu kapsamında bankaların kriz yönetimi ve mevduat sigortası çerçevesini güçlendirmeye yönelik yeni düzenleme teklifi açıklanarak, sorunlu orta ve küçük ölçekli bankaların finansmanında vergi ile toplanan paraların yerine mevduat sigortasının kullanılmasına yönelik düzenlemelerin yapılması teklif edildi.

Bu hazırlanan teklife göre, Avrupa Birliği’ndeki orta ve küçük ölçekli bankaların kriz durumlarında mevduat garanti programlarındaki kaynakların kolay kullanılmasını sağlayan düzenlemelerin yapılması ve bu düzenlemeler ile krizin diğer bankalara yayılması önlenirken banka mudileri korunurken, krizin ekonomi ve toplum üzerindeki olumsuz etkileri önlenebileceği belirtildi.

Vergi mükelleflerinin daha iyi korunması için, çözümleme fonları ve mevduat garanti programları ve gibi bankacılık sektörü tarafından finanse edilen önlemlerin öne çıkarılmasının gerekliliği ifade edildi.

Bu süreçte, bankaların kendi iç zarar karşılama kapasitelerini kullanmaları sonrası mevduat garanti programlarındaki kaynakları kullanabilecekleri ve mevduat garanti programı yönetmeliğine göre, mevduat sahibi ve banka başına 100 bin Euro’luk teminat seviyesinin Avrupa Birliğin’ deki bütün mudiler için geçerli olacağı belirtildi.

Bu düzenlemeler ile Avrupa Birliği genelinde hesap sahiplerinin korumasına ilişkin belirlenen standartların daha uyumlu hale getirileceğini okul, hastane ve belediye gibi kamu kuruluşlarına da belirli fonlardaki paralara da mudi koruması sağlanacağı belirtildi.

Avrupa Birliği komisyonu tarafından teklif edilen bu program ile mevduat garanti programlarındaki mali kaynakları kullanması sürecini daha da kolaylaşacağı ifade edildi.