İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik








 Vefatının 33. Yılında Akşit Göktürk'ü Anıyoruz


Türkiye'de çeviribilimin kurucularından olan dilbilimci, yazar ve çevirmen Prof. Dr. Akşit Göktürk'ün vefatının üzerinden 33 yıl geçti.


Türk edebiyatında çeviri ve denemeleri ile önemli bir yer edinen Prof. Dr. Akşit Göktürk'ün ölümünün üzerinden 33 yıl geçti. 

27 Aralık 1934'te Van'da dünyaya gelen Göktürk, ilk ve orta öğrenimini Antakya, Adana ve Van'da gördü. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdikten sonra 1961'de aynı fakülteye asistan olarak girdi. 1965'te doktorasını verdi; 1972'de doçent, 1978'de profesör oldu. İngiltere'de Nottingham Üniversitesi'nde ve Almanya'da Konstanz Üniversitesi'nde araştırmacı olarak çalıştı. Uppsala ve Batı Berlin üniversitelerinde çeviri kuramları ve yöntemleri konulu seminerler yönetti. Robinson Crusoe'nun Türkçedeki ilk tam çevirisiyle 1969 TDK Çeviri Ödülü'nü kazandı. 1975 ve 1983 arasında TDK Yönetim Kurulu üyeliğinde bulundu. 

1981-83 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü müdürlüğünün yanı sıra pek çok okulda dilbilim seminerleri verdi. Boğaziçi Üniversitesi'nde de çeviribilim dersleri veren Göktürk 26 Şubat 1988'de hayatını kaybetti. 

Ölümünün 33. yılında çeviribilim alanında önemli bir iz bırakan Prof. Dr. Akşit Göktürk'ü saygıyla anıyoruz.