İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

İnşaat Teknolojisi








  Prof. Dr. Mustafa İnan'ı ölüm yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz


İstanbul Gelişim Üniversitesi Gelişim Meslek Yüksekokulu İnşaat Teknolojisi Programı'nın Sn. Prof. Dr. Mustafa İnan'ı Anma Mesajı


HAYATINI ÜLKESİNE VE BİLİME ADAYAN BİR BİLİM İNSANI
PROF.DR. MUSTAFA İNAN
(1911-1967)
 
1911 yılında birinci dünya savaşının ortalarında Adana’da doğdu. Çok zor bir hayat geçirmesine rağmen bu zorlukların hiçbiri öğretme ve öğrenme tutkusunun önüne geçemedi. Aslında bir mekanikçi olan Mustafa İnan Yüksek Mühendis Mektebini yani günümüzün İstanbul Teknik Üniversitesi’ni birincilikle bitirdi. 1938'de devlet bursuyla Zürih'e giderek Zürih Eidgenösssiche Technische’de doktora çalışmalarına başladı. 1941'de Zürih’teki eğitimini tamamladığında yalnızca doktor ünvanı almamış aynı zamanda yurt dışında doktora yapan ilk Türk bilim insanı ünvanını da kazanmıştı.
 
Özel sektörde çalışmak yerine hayatını kendisini bugünlere getiren devletine ve eğitim öğretime adadı. O, hoca olmalıydı , yeni öğrenciler yetiştirmeli ve devletine olan borcunu bu şekilde ödemeliydi. İşte bu düşüncelerle 1945 yılında profesörlüğe yükseldi.  1954 yılına kadar Mekanik Kürsüsü'nün başkanlığını yaptı. 1954-56 arası İnşaat Fakültesi dekanlığı, 1957-59 yılları arası Teknik Üniversite rektörlüğü görevlerinde bulundu.
 
Mustafa İnan'a 1971 yılında TÜBİTAK Hizmet Ödülü verildi. Bugün İstanbul Teknik Üniversitesinin kütüphanesine Prof.Dr. Mustafa İnan'ın adı verilmiştir.
 
Mustafa hocamızın kitapları; bugünün gerek meslek yüksekokul gerekse fakültelerde ki İnşaat Bölümü öğrencilerine halen okutulmaktadır. Bizler için Prof. Dr. Mustafa İnan eğitimimiz için bölümümüzde bir önder bir kılavuz , öğretimimiz için ise ebediyete intikal etmiş fakat kitaplarıyla makaleleriyle bizlere yol gösteren büyük bir kaynak.
 
Vefatının 51.yıldönümünde kendisini saygı ve rahmetle anıyoruz.
 
                                                                                            
Öğr. Gör. Ahmet Yavuz ŞAHİN
İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu
İnşaat Teknolojisi Prg.