İnşaat Teknolojisi

İnşaat Teknikeri Ne İş Yapar?

İstanbul Gelişim Üniversitesi Meslek Yüksekokulu (İGMYO) İnşaat Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Ahmet Yavuz Şahin, İnşaat Teknolojisi Programı mezunları çalışma alanları ve İnşaat Teknikerliği mesleğinin iş ortamında ki karşılığı konusunda değerlendirmelerde bulundu.

İnşaat Teknikeri, İnşaat Mühendisi ve Mimarların yapısal yada mimari tasarımlarına büro ortamında destek olan veya saha ortamında teknik şartnameye göre projelerin uygulanmasını kontrol ve organize eden teknik personellere verilen genel addır.

İnşaat Teknolojisi Programı mezunları inşaat projelerinin başından sonuna tüm aşamalarında görev alabilmekte ve bu görevleri yerine getirebilecek gerekli tüm donamımlara sahip olarak mezun olmaktadırlar. Projelerin maliyet analizlerinden yönetim ve organizasyonuna, yapının teknik şartnameye uygun olarak inşasından müşterilerin bilgilendirilmesine kadar bir çok kalemde görev alabilirler.

Ülkemizde inşaat sektörünün hızla gelişmesi ve kentsel dönüşüm projelerinin son yıllarda artmasıyla İnşaat Teknikeri ihtiyacı da doğru orantılı olarak artış göstermektedir. İnşaat Teknolojisi mezunları İnşaat şirketleri başta olmak üzere, mühendislik mimarlık şirketleri, yapı denetim şirketleri, beton laboratuvarları, dekorasyon firmaları gibi birçok özel sektör işletmelerinde istihdam edilebilmektedirler. Kamu da ise Kpss sınavı ile Belediyelerin ilgili müdürlükleri ile Karayolları Genel Müdürlüğü vb devlet kurumlarında istihdam edilebilmektedirler.

• İnşaat Teknikerlerinden beklenen görev ve sorumlulukları genel olarak sıralayacak olursak;
  •
  • Öncelikle gerekli İSG kurallarına uygun çalışma ortamı hazırlamak veya hazırlatmak,
  •
  • Proje için gerekli malzemeleri belirlemek ve proje maliyet analizini gerçekleştirmek,
  •
  • Yüklenici,alt yüklenici gibi firmalar ile gerekli şartnamelere uygun yapım aşamalarını kontrol ve koordine etmek,
  •
  • Saha içerisinde ki yolların ve enerji kaynaklarının düzenlenmesini ve doğru kullanılmasını sağlamak,
  •
  • İş gücü ekipmanlarının, İş makinelerinin gerekli ücretlendirmelerini hesaplamak organize etmek,
  •
  • Gerekli teknik çizimlerin saha uygulamasını gerçekleştirmek,
  •
  • Mevzuatta olan değişikleri yakından takip etmek,
  •
  • Meslekle ilgili gelişmeleri yakından takip etmek,
  •
  • Yapılacak olan projelerin keşiflerini ve metrajlarını kontrol ve koordine etmek,
  •
  • İnşaatta çalışacak işçilerin miktarını ve uzmanlık alanlarını kontrol ve koordine etmek,

Projenin ilerleyişi ile ilgili olarak üstlerine gerekli raporları sunmak vb. birçok görev ve sorumluluklara sahiplerdir.