İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Aşçılık








 İstanbul Gastronomi Kültüründe Sokak Lezzetleri




Sokak lezzetleri, bulundukları kültürün özelliklerini, bölgenin yerel lezzetlerini ve bire bir deneyimleme imkânı sunmaktadır. Asya ve Afrika’da birçok ülkede, sokak lezzetleri önemli bir turistik çekicilik olarak kabul edilmektedir (Demir ve ark., 2018). Bunun yanı sıra ülkelerde sokak lezzetlerine yönelik festivaller ve etkinlikler yapılmakta ve bu lezzetleri deneyimlemek için ülkelere binlerce turistin gelmesine yol açmaktadır (Isaacs, 2014; Karsavuran, 2018).

Türkiye’nin metropol şehri olan İstanbul’un hem kültürüne hem de ekonomisine önemli katkı sağlayan sokak yemekleri de bölgenin çekici gastronomi unsurlarındandır. Balık ekmek, kokoreç, sokak poğaçası, halka tatlısı, süt mısır, İstanbul severlerin sık sık tercih ettiği sokak lezzetleri arasında yer almaktadır (Güzeler ve Özbek, 2017, s. 152). İstanbul’un vazgeçilmezi gevrek simit, Ortaköy’ün meşhur lezzeti kumpir, kestane, Beyoğlu sokak sandviçleri, midye dolma, çeşit çeşit sokak yemeklerinin sunulduğu Fatih kadınlar pazarı, kâğıt helva, içli köfte, nohutlu pilav, tükürük köfte, sokak turşucuları, Arnavut ciğercileri ve pamuk şekercileri İstanbul’u ve gastronomi kültürünü anlatan sokak lezzetlerindendir (Yıldırım ve Albayrak, 2019; Mullins ve Schleifer, 2010).
 
Öğr. Gör. Kader Parlak
Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi

KAYNAKÇA
Demir, Ş., Akdağ, G., Sormaz, Ü. ve Özata, E. (2018). Sokak Lezzetlerinin Gastronomik Değeri: İstanbul Sokak Lezzetleri. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek.1), s.589-601.
Güzeler, N. ve Özbek, Ç. (2017). ‘Conceptual Analysıs of Street Flavors of Turkey’, Journal of Cukurova Unıversity, 47 (2): 147-154.
Isaacs, B. (2014). The tastiest food is in the small streets: The politics of flavor and nostalgia in Bangkok. R.C. Vieira-Cardoso, M. Companion ve S.R. Marras içinde, Street Food: Culture, economy, health and governance (ss. 195-213). Oxon: Routledge.
Karsavuran, Z. (2018). Sokak Yemekleri: Farklı Disiplinlerin Yaklaşımı ve Gastronomi Turizmi Alanında Sokak Yemeklerinin Değerlendirilmesi, Journal of Tourism and GastronomyStudies, 6, s.246-265.
Mullins, A., Schleifer, Y. (2010). İstanbul Arka Sokak Lezzetleri. Boyut Yayıncılık. İstanbul.
Yıldırım, Ö. & Albayrak, A. (2019). Yabancı Turistlerin İstanbul Sokak Yemeklerini Değerlendirmeleri Üzerine Bir Çalışma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (2), 1077-1092.