İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği








 Pandemi Sonrası İş Yaşamının Dönüşümü


Daha önce pek de rastlamadığımız bir dönemin içinden geçerken akıllardaki soru bu dönem tamamlandığında iş dünyası nasıl şekillenecek?


Daha önce pek de rastlamadığımız bir dönemin içinden geçerken akıllardaki soru bu dönem tamamlandığında iş dünyası nasıl şekillenecek? Kimileri salgın biter bitmez eski çalışma düzenlerinin yeniden kurulacağını düşünürken kimileri de yeni bir dönüşümün başlayacağını savunuyor. Böylesine kaotik bir zamanın ardından şirketlerin gelecek yaşam biçimleri üzerinde kafa yormaları ve eskiden yeniye doğru nelerin değişeceği, nelerin dönüşeceği konusunda karar vermeleri ve bu konuda neler yapılabileceği üzerinde öngörüler geliştirmeleri, bu konularda kimlerden destek alacaklarına karar vermeleri önemli görünüyor.
Yeniye doğru yol alırken yapılacak ilk şey şirketin varlık amacını net olarak ortaya koymak, şirket değerlerini tekrar gözden geçirmek ve tüm çalışanların ortak amacın ve ortak değerlerin parçası olduklarını fark etmelerini sağlamak olmalıdır. Bunun ardından şirketin geleceğe doğru yolculuğunu destekleyecek takımları oluşturmak ve bu takımlarının da desteği ile mevcut durum değerlendirmelerini yapmak için gerekli zaman ayırılmalıdır. Sonrasında bu yenilikçi takımların yeniyi birlikte hayal etmelerini sağlamak önemlidir. Geleceği düşünürken, şirketin varlığını sürdürmesi için nelere ihtiyaç duyulacağını belirlemek destekleyici olacaktır. "Sürdür, Değiştir, Kaldır, Başlat Yöntemi" içinde yer alan güçlü sorular düşünme alanını açma konusunda yardımcı olacaktır:
İşleyişte sürdürülmesi gereken neler var?
İşleyişte değiştirilmesi gereken neler var?
İşe yaramayan ve kullanımdan kaldırılması gereken neler var?
İşleyişe katılması, başlatılması gereken neler var?
Bu pandemi günleri, şirketlerin değişim ve dönüşüm yolculuklarında daha iyiyi, daha faydalıyı, daha bütüncülü yaratmak konusunda harekete geçmelerinin belki de tam zamanıdır.