İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Radyo ve Televizyon Programcılığı








 Öğr. Gör. Simge Yılmaz'ın ve Öğr. Gör. Ferit Arda Arıca'nın Ortak Makalesi Yayımlandı.


İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu, Basım Yayın Teknolojileri Programı Öğretim Görevlisi Simge Yılmaz ile Radyo ve Televizyon Programcılığı Programı Öğretim Görevlisi Ferit Arda Arıca'nın 5. Uluslararası Marmara Sosyal Bilimler Kongresi’nde birlikte sundukları "Hayvana Yönelik Haberlerin Karşılaştırılmalı Söylem Analizi: Pandemi Dönemi ve İzmir Depremi Sonrası" başlıklı bildirisi tam metin olarak yayımlanmıştır.


Öğr. Gör. Simge Yılmaz ve  Öğr. Gör. Ferit Arda Arıca'nın ortaklaşa yürütmüş olduğu "Hayvana Yönelik Haberlerin Karşılaştırılmalı Söylem Analizi: Pandemi Dönemi ve İzmir Depremi Sonrası" adlı çalışmada, Türkiye’deki internet haber ortamlarında hayvanlarla ilgili içerikler ve bu içeriklerin sunuş biçimleri ele alınmıştır.
 
Değişen toplumsal olayların, habere konu olan hayvanlara yönelik tutumları etkilemekte ve insanların hayvanlara bakış açısını değiştirmekte olduğu hipotezine sahip olan ve Van Dijk’in eleştirel söylem analizi yöntemi ile çözümlenen çalışmada, pandemi döneminde ve İzmir depremi sonrasında hayvanı konu alan haberlerdeki söylem farklılıklarının karşılaştırılması hedeflenmiştir. İnternet haber sitelerindeki hayvana yönelik içerikler; “haber başlığı”, “haber girişi”, “haber fotoğrafı”, “ana olaylar” ve “sonuçlar” gibi başlıklar altında incelenmiştir.

İçerik analizi sonucunda, pandemi döneminde hayvanlar tehlike unsuru olarak gösterilirken bu olumsuz tutumların İzmir depremi sonrasında olumlu yönde evrildiği gözlemlenmiştir. Bu değişimin temelini, özellikle arama kurtarma çalışmalarında önemli bir yere sahip olan köpeklerin haberlerde yer alması oluşturmuştur.

Makalenin tam metnine ulaşabilmek için tıklayınız.