İnşaat Teknolojisi

İnşaat Teknolojisi Programı 1-7 Mart Deprem Haftası

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Gelişim Meslek Yüksekokulu (GMYO) İnşaat Teknolojisi Programı "1-7 Mart Deprem Haftası" ile ilgili mesaj yayımladı.

Tarihimiz boyunca büyük acılara ve kayıplara neden olan depreme, ülkemizde her yıl 1-7 Mart Deprem Haftası ile dikkat çekilmektedir. Depreme hazırlığa ve deprem sonrası yapılacaklara odaklanılan bu hafta özellikle okullarda olmak üzere tüm kamu ve sivil toplum kuruluşlarında özel etkinlikler düzenlenmektedir. Can kayıplarının bir daha yaşanmaması için kamu kurumlarının almış olduğu önlemlerin yanı sıra vatandaşlarımızında bilinçlendirilmesi ve gerekli tedbirleri almaları gerekmektedir.

Deprem için alınabilecek basit ama hayati önem taşıyan tedbirlerden ;

Deprem Öncesinde
  • Deprem afet ve acil durum çantasının hazırlanması
  • Aile bireyleri ile deprem acil durum planı yapılması, uygulanması, güncel tutulması
  • Çök-Kapan-Tutun hareketlerinin öğrenilmesi ve uygulanması
  • e-Devlet'ten size en yakın acil toplanma yerinin belirlenmesi
  • Deprem esnasında devrilebilecek eşyaların sabitlenmesi
  • Özellikle binanızın yük taşıyan kolon, kiriş gibi yapı elemanlarına müdahale edilmesine izin verilmemesi

Deprem Esnasında
  • Güvenli bir yer bulup diz üstü ÇÖKün, başınızı ve ensenizi koruyacak şekilde KAPANın, düşmemek için sabit bir yere TUTUNun.
  • Bina çıkışlarına ve merdivenlere doğru koşmayın.
  • Açık alanda iseniz binalardan, enerji hatlarından ve yıkılması muhtemel yapı yada ağaçlardan uzak durun.
  • Yolda seyir halinde iseniz geçit, köprü, elektrik direği gibi yıkılması muhtemel yapılardan uzak durarak güvenli bir yerde sağa çekiniz.

Deprem Sonrasında
  • Sarsıntı sonrası emniyetinizden emin olduğunuzda anda binayı dikkatli ve hızlı bir şekilde terk edin.
  • Yanıcı ( kibrik,çakmak) malzemeleri kullanmayın. Elektrik anahtarlarına ( düğmelerine) dokunmayın.
  • Sahil kenarlarında iseniz olası tsunami tehlikesi için yüksek yerlere çıkın.
  • Yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çoçuk, yaşlı, engelli ve hamilelere destek olun.
  • Yetkili kurumların yapacağı her uyarıyı dikkate alın.
  • Cadde ve sokakları acil yardımlar için boş bırakın.

Unutmayın!

Deprem öldürmez. Doğru mühendislik hizmeti almamış. doğru yapı malzemesi kullanılmamış yapılar öldürür.