Elektrik

Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali Açılışı Yıl Dönümü

İstanbul Gelişim Üniversitesi Gelişim Meslek Yüksekokulu Elektrik Programı Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali Açılışı Yıl Dönümü Mesajı

Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali Fırat Nehri üzerinde, 1965-1975 yılları arasında elektrik enerjisi üretimi için inşa edilmiştir.. Keban barajının gövde hacmi 16.679.000 m³, yüksekliği 210 metre, göl hacmi 31.000 hm³, göl alanı 675 km²’dir. Keban baraj gölü Türkiye’nin en büyük 2. yapay gölü ve en büyük 4. gölüdür. Gölün uzunluğu 125 kilometredir.

Enerji açısından Türkiye’nin ilk dev yatırımlarındandır. 1965 yılında yapımına başlanan barajın ilk 4 türbini 1974’te, diğer 4 türbini 1981’de devreye alınmıştır. Barajın toplam kurulu gücü 1330 MWe olup yıllık enerji üretim kapasitesi 6600 GWh, ortalama yıllık elektrik üretimi 5852 GWh’dir. Günümüzde Türkiye’nin elektrik ihtiyacının ortalama yüzde 12’si barajlardan sağlanmaktadır ve Keban Barajı da bu yüzde 12’lik dilimde önemli bir yere sahiptir.

Resmi açılışı 9 Eylül 1974 tarihinde yapılan Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulma çalışmalarında çok önemli bir yer edinmiştir. 44. Yılında hala çalışmaya devam eden hidroelektrik santralimiz, enerji alanındaki birçok yeniliğe karşı önyargıları yıkmada ve iç kaynak yöneliminde kritik bir yer edinmiş bir Türk mühendislik başarısıdır.

Keban Barajı ve Hidroelektrik santralimizin 44. Yılını kutlar ve Türkiye’nin enerji alanında çağımızın gerektirdiği yeniliklere açık bir şekilde ilerlemesini temenni ederiz.