İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Pastacılık ve Ekmekçilik








 Yanmış ekmek ve patates gibi gıdalar neden tüketilmemeli?


Ekmek, patates, kahve, kek ve bisküvi gibi ürünlerde kızartma, kavurma ve fırınlama gibi aşırı sıcaklıkta yapılan işlemlerde akrilamid adı verilen bileşen oluşmaktadır. Akrilamid, bu yüksek sıcaklığa maruz kalan gıdalarda bulunan şeker ve aminoasitten (asparajin) meydana gelmektedir.


Peki akrilamid tüketmenin bir riski var mı? Yapılan araştırmalarda yüksek dozda akrilamid kansere sebebiyet verdiği tespit edilmiştir. Akrilamid miktarını azaltmak için çiğ patates dilimlerini kızartmadan önce 15-30 dakika suda bekletilmesi gerektiği belirtilmektedir. Tam tersine ise patetesleri buzdolabında saklamak, pişirme sırasında akrilamidin artmasına neden olabilmektedir.

Kaynak