İnsan Kaynakları Yönetimi

Haftada Dört Gün Çalışmak Fayda Sağlıyor

Time dergisinde yer alan habere göre, İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre haftada dört gün çalışmak hem şirketlere hem de çalışanlara fayda sağlıyor. Çalışanlar daha sağlıklı ve mutlu hissedip daha sağlıklı olurken şirketlerin geliri de yüzde 1 artıyor.

Söz konusu araştırma Haziran-Aralık 2022 döneminde, çoğunluğu İngiltere merkezli 61 şirket ve 2900 çalışan üzerinde yapıldı. Çalışanların ücretlerinden herhangi bir kesinti yapıp yapmamak şirketlerin inisiyatifine bırakıldı. Araştırmaya katılan şirketlerin yarısından fazlası tüm çalışanlarına pazartesi ya da cuma günleri işe gelmemelerini istedi. Diğer yarısı ise beş çalışma günü içinde daha az çalışma saatleri, yani daha kısa günler önerdi. Böylece çalışanların haftalık ortalama çalışma saati 6 ay boyunca 38 saatten 34 saate düşürüldü.

Katılımcıların yaklaşık yüzde 40'ı işle ilgili daha az stres yaşadıklarını ve daha rahat uyuyabildiklerini, yüzde 71'i daha düşük düzeyde tükenmişlik hissettiklerini söyledi. Yüzde 96'sı ise dört günlük çalışma türünü tercih ettiklerini söyledi. Çalışanların çoğunluğu haftada beş tam gün çalışmaya geri dönmek için önemli bir ücret artışı yapılması gerektiğini, yüzde 15'i ise hiçbir para miktarının onları geri dönmeye ikna edemeyeceğini söyledi.

Araştırmaya katılan şirketlerde söz konusu dönem boyunca gelir ortalama yüzde 1 oranında artarken, çalışan devri ve devamsızlığı azaldı. Katılan şirketlerin neredeyse tamamı, haftada dört gün çalışma deneyine, bazı durumlarda süresiz olarak devam etmeyi planladıklarını söyledi.

Kaynak: https://www.haberturk.com/o-calisma-ortaya-koydu-dort-gun-calismak-sagligi-boyle-etkiliyor-3567748