İnşaat Teknolojisi

“Tarihi Çobançeşme Köprüsü’nün Yapısal Analizi”

İstanbul Gelişim Üniversitesi Gelişim Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Ahmet Yavuz ŞAHİN’in “Tarihi Çobançeşme Köprüsü’nün Yapısal Analizi” başlıklı bildirisi 1st International Conference on Trends in Advanced Research Kongresi’nde sunulmuştur.
Büyük Anadolu Depremleri sonrası son günlerde yazılı ve görsel medyada sıkça gündeme gelen beklenen Marmara Depremi hiç kuşkusuz yapı stokları kapsamında yaşlı bir şehir olan İstanbul’u derinden etkileyecektir. Aynı zamanda İstanbul birçok medeniyete başkentlik yapması nedeniyle oldukça fazla kültür mirası da barındırmaktadır. Çalışma kapsamında İstanbul’un unutulmuş kültür miraslarından olan İlk Roma Dönemi eserlerinden Çobançeşme Köprüsü’nün yapısal analiz gerçekleştirilmiştir. Çobançeşme köprüsü günümüzde Ayamama Deresi’nin dere yatağının değiştirilmesi sonucu aktif olarak kullanılmamakla birlikte atıl durumda bulunmaktadır. Kesme taşlar ile kemer formu oluşturularak inşa edilen Çobançeşme Köprüsü sonlu elemanlar metoduyla Sap2000 programında modellenmiş ve analizler doğrultusunda köprüde oluşan iç kuvvetler, stress ve deplasman değerleri tablolar halinde sunulmuştur. Köprünün günümüzde taşıyıcı duvarlarının büyük bir bölümü toprak altında kaldığından modelleme sırasında varyasımlar yöntem ile taşıyıcı duvar elemanlarının kesitsel özellikleri ve kesme taşın tarih değeri bulunduğundan elastilite modülü, poisson oranı literatürden alınmıştır. Modellenen köprüde oluşabilecek hasarlar doğrultusunda restorasyon önerileri ile İstanbul gibi yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış şehirlerde bu tip atıl durumdaki kültür miraslarının sürdürülebilir yapılar kapsamı doğrultusunda yeniden kullanıma kazandırılması hakkında gerekli kurum ve kuruluşlara önerilerde bulunulmuştur.