İnşaat Teknolojisi

Deprem Derzleri ve Çekiçleme Etkisinin Kentsel Dönüşüm Projeleri ile Yapı Stokları Kapsamında Değerlendirilmesi” Adlı Akademik Çalışma

İstanbul Gelişim Üniversitesi Gelişim Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Ahmet Yavuz Şahin’in “Deprem Derzleri ve Çekiçleme Etkisinin Kentsel Dönüşüm Projeleri ile Yapı Stokları Kapsamında Değerlendirilmesi” başlıklı tam metin bildirisi 1st International Conference on Frontiers in Academic Research kongresinde sunulmuştur.

Çalışmada Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF)’ında beklenen Büyük İstanbul Depremi’nin 1999 öncesine ait mühendislik hizmeti almamış yapılar ile TBDY2018’e göre tasarımı yapılan ve mühendislik hizmeti alan yapıların, sonlu elemanlar yöntemi ile Sap2000 programında modellemesi yapılmıştır. Modelleme sonrası TBDY 2018’e göre zaman tanım alanında (Time History) gerçekleştirilecek hesaplamalar doğrultusunda yapıya 11 adet x ve y doğrultusunda depremler etkilettirilmiştir.

Depremler uluslararası veritabanı olan Pasifik Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi’nden alınmıştır. Deprem kayıtlarının doğru seçilmesi ve tasarımın gerçekçe davranış gösterebilmesi adına spektrum ölçeklendirmesi yapılmıştır. Çalışmada TBDY2018’e göre tasarımı yapılan yapıların deprem derz mesafeleri yeterli kaldığından çekiçleme etkisi yaşanmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Mühendislik hizmeti almayan yapılarda ise x ve y doğrultusu için etkin göreli kat ötelemelerinin sınır değerleri aştığı ve yapının hasar boyutuna ulaştığı gözlemlenmiştir.
Bildiri kitabı için: https://as-proceeding.com/index.php/icfar