İç Mekan Tasarımı

TOKİ Konutları Depremde Ayakta Kaldı

6 Şubat 2023 tarihinde merkezi Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 şiddetindeki iki depremde, binalar yıkılarak çok sayıda can kaybına sebep oldu. Depremin etkili olduğu bölgede yaklaşık 134 bin TOKİ konutu hasar almadan ayakta kalmayı başardı.

Kahramanmaraş’ta 9 saat arayla gerçekleşen iki deprem bölgedeki 10 ilde büyük yıkımlara neden olurken Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) yaptığı binalarda hasar olup olmadığı merak edilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, hem yeni yapılan binalarda hem de eski binalarda bir hasar almadığını ve oturulabilir durumda olduğu söyledi. Ayrıca bakanlık 10 ilin valilik ve kaymakamlıklarına yazı göndererek TOKİ sakinlerinin evlerine girebileceklerini belirtti.

Uzmanlar, TOKİ yapılarının ayakta kalabilmelerini; yükün düzgün bir şekilde zemine aktarımını sağlayan depreme dayanaklı radye temel kullanılmasına bağlıyor. Gerçek adı radye jeneral olan radye temel, yapının yükünü eşit bir şekilde zemine dağıtılmasını sağlar. Depreme karşı büyük bir avantaj sağlayan radye temel deprem anında yapıyla birlikte hareket eder ve hasar oluşumunu büyük oranda engeller.

TOKİ’nin inşa ettiği yapılar içinde konutların yanı sıra okul, hastane, cami, çarşı ve kreş gibi sosyal alanlar da depremden zarar görmedi. Gaziantep İslahiye ve Nurdağı'ndaki TOKİ konutları vatandaşlara teslim etme hazırlığında olduğu bildirildi. Depremin ardından Osmaniye ve Adana’daki TOKİ konutlarının sakinleri çok sayıda kişinin kiralık ev sorduğunu belirtti.

Detaylar için tıklayınız