İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

İç Mekan Tasarımı








 Sürdürülebilir Mimaride Ahşabın Önemi


Maximilian Pramreiter A Timber Revolution'da yapılabilecek en büyük ahşap yapıyı tasarlamak yerine, yapılarda kullanılan masif ahşap malzemenin azaltılmasını sağlamak gerektiğini savunuyor.



Bir yapı malzemesi olarak ahşabın yeniden doğuşu devam etmekte. İklim dostu olan bu malzeme büyük bir potansiyele sahip ancak verimli bir şekilde kullanılması gerekmekte. Hayatımızdaki hemen hemen her ürün 19. yüzyıl itibari ile bio bazlı bir malzemeden yapılarak fosil bazlı bir alternatife dönüşmüş durumda. Daha önceleri yapılarımızın inşaatında kullanılan ahşap, kil ve taş gibi doğal malzemeler yerini cam, çelik ve çimento gibi yapay malzemeler almıştır.

19. yüzyılın sonuna doğru çelik çağı başlamıştır. Kalıp betonu, cam cepheler ve çelik malzemenin birleşmesiyle gökdelenler ortaya çıkmıştır. 2010 yılında geçici bir doruk noktasına ulaşan 828 metre uzunluğa sahip Burç Halife dünyanın en yüksek bina tasarımı olarak bilinmekte. Bugün ise her tanına şehrin silüetinde en az bir ünlü gökdelen yer almakta.

Dünyanın yıllık sera gazı emisyonlarının yaklaşık %40’ nı yapılı çevre üzerindeki artan baskı oluştururken iklim değişikliği ile nasıl mücadele edileceğine dair tartışmalar devam etmekte. İnternational Energy Agency’ e göre yapılardan kaynaklı bu emisyonların üçte bir kadarı gömülü karbon olarak bilinen inşaat esnasında salınır.

Ahşap malzeme karbon yoğun malzemelerin yerinin alırken aynı zamanda da karbonu yapılı ortamda depolama özelliğine sahiptir. Bu özelliği ahşabı mükemmel bir iklim dostu yapı malzemesi yaparak küresel yapı sektörünü karbon havuzuna dönüştürmede kilit bir rol oynar.