İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Halkla İlişkiler ve Tanıtım








 Sosyal Medyada Yeni Bir Akım: BeReal


Bugün özellikle de sosyal medyada paylaşılan görsellerde sıkça gözlemlenen bir durum mevcut: Kusursuzlaştırma. Bireyler, paylaştıkları görsellerde kusursuzluk temeline dayalı bir yaklaşımla çeşitli programlar ya da ortam araçları kullanabiliyorlar. Artık bu gerçek mi, filtreli mi, düzenlenmiş (edit’lenmiş) mi gibi sorularla görsellerin kusursuzlukları sorgulanır bir hal aldı.


Özellikle de görsel içerik paylaşımı esasına dayalı Instagram gibi sosyal medya uygulamalarında amatör ya da profesyonel bir biçimde kusursuzlaştırılıp paylaşılmış pek çok görsel bulunuyor.

BeReal, bu ortama tepki niteliğinde ortaya çıkmış bir sosyal medya uygulaması. Kullanıcılarının anlık, filtresiz, efektsiz fotoğraf paylaşmaları temeline dayanıyor. 2020 yılında ortaya çıkan BeReal, son dönemlerin en popüler uygulamalarından biri olarak görülüyor. Diğer sosyal medya uygulamalarının yapay içeriklerinin aksine doğal içeriklerin yer aldığı iddiasıyla ortaya çıkan BeReal’de kullanıcılar, birbirlerinin sadece gerçek hallerini görüntüleyebiliyorlar.

Uygulamada her gün farklı bir saatte rastgele bir biçimde uygulama tarafından telefona bildirim geliyor. Bu bildirim alındıktan sonra, iki dakika içinde fotoğrafın çekilmesi gerekiyor. Uygulamada çift kamera ile çekim yapılıyor: Fotoğraf çekmek için deklanşöre basıldığında önce arka kameradan ardından ise ön kameradan fotoğraf çekiliyor. Çekilen fotoğrafların kimlerle paylaşılacağı ise kullanıcıların kendileri tarafından belirleniyor; kullanıcılar, arkadaşlarıyla ya da uygulamanın keşfet kısmında fotoğraflarını paylaşıyorlar. Ancak fotoğraflara herhangi bir efekt, filtre eklenemiyor. Bireylerin oldukları gibi görünmeleri mottosuyla hareket eden uygulamada “takipçi” kavramı da bulunmuyor.