Elektronik Teknolojisi

Kendi Kalp Atışınızı İzlemeniz Mümkün Olabilir?

Araştırmacılar, insan kalp atışını öğrenebilmek için esnek bir yol sağlayan giyilebilir bir ultrason yaması (sonarlı bir yara bandı düşünün) oluşturdular. Ses dalgalarının onlardan nasıl yansıdığını kaydederek dokuları ve sıvıları haritalandıran ultrason, doktorların organları hasar açısından incelemesine, kanseri teşhis etmesine ve hatta bakterileri izlemesine yardımcı olabiliyor. Ancak çoğu ultrason makinesi taşınabilir değil ve giyilebilir olanlar ya ayrıntıları tespit etmekte çok güvenilir değildir ya da yalnızca kısa süreler için kullanılabilir.

Yeni oluşturulan yama, kullanıcı egzersiz gibi aktif bir şey yaparken bile kesintisiz 48 saate kadar çalışabiliyor. Araştırmacıların 29 Temmuz Science dergisindeki raporuna göre bu minyatür cihaz, hastanelerdeki ultrason cihazları kadar verimli sonuçlar verebiliyor. MIT'de makine mühendisi olan Xuanhe Zhao, yaptığı çalışma için bu sadece başlangıç çalışmamızın devamı gelecek ifadesini kullandı. Ekibi ile yamayı kablosuz hale getirmeyi ve bir kullanıcının telefonuyla arayüz oluşturabilmeyi planladıklarını belirtti.  Ayrıca sonrasında ultrason sinyallerini 3 boyutlu görüntüler olarak gösterebileceğiz dedi.

Columbia Üniversitesi'nde bir biyomedikal mühendisi olan Aparna Singh, bir kişinin kalbine bu yamayı yapıştırdığınızda, aldığı sık görüntülerin kalp krizlerini ve kan pıhtılarını potansiyel olarak kriz gelmeden aylar önce tahmin etmeye yardımcı olabileceğini belirtti. Ayrıca tıbbi olanakların bu şekilde gelişmesiyle COVID-19 hastasına yerleştirilen yama, akciğer problemlerini fark etmek için kolay bir yol olabilir. Bu cihaz ile gözetim altındaki insanların hastanelerde kalma zorunluluğu da kalkmış oluyor. Ekip geliştirdikleri cihazın maliyet olarak da uygun hale gelmesi için çalışmalarına devam ediyor.

Kaynak: https://www.sciencenews.org/article/ultrasound-patch-skin-watch-heart-beat-personalized-medicine