İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Radyo ve Televizyon Programcılığı








 Yönetmen Sidar İnan Erçelik Öğrencilerle Buluştu


İstanbul Gelişim Üniversitesi Gelişim Meslek Yüksekokulu’nda herkesin katılımına açık olarak özel bir program düzenlendi. Görsel, İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Neslihan Kültür’ün öncülüğünde gerçekleşen etkinlik kapsamında 26 Ekim Cuma günü ‘Sinema-Belgesel’ konulu bir söyleşi gerçekleştirildi.


Sanatı seven öğrencilerin meslek hayatına ışık tutacak olan söyleşide; sinemadan tiyatroya, birçok konuya değinildi. Meslek hayatına tiyatro tecrübesi ile başlayan Yönetmen Sidar İnan Erçelik, iletişim Bölümü öğrencileri ile bir araya geldi. 2010 yılında sinema hayatına start veren Erçelik, hayat verdiği belgesellerin ve kısa filmlerin çekim öyküsünü de anlattı. Ulusal ve uluslararası film festivallerinde birçok ödül alan başarılı yönetmen, güzel ve zorlu deneyimlerini, geleceğin yönetmen adayları ile paylaştı. Yönetmenliğini yaptığı ‘Derman’ Belgeselinin çekimlerinde yaşadığı zorluklara da değinen Erçelik, “2012 yılında Mardin’in Nusaybin ilçesinde başlayan belgeselin çekimlerini, 2 yıllık zorlu bir süreçten sonra ancak tamamlayabildim.  Sinema sektörü zor ve uzun bir özveri gerektiriyor. Bu meslek her daim üretmenizi isteyecektir, bu da sizi başarıya götürecektir” dedi. Erçelik ayrıca öğrencilerin sorularını da yanıtladı.
 
Öğrenci: Sinema öğrencileri olarak nereden başlayacağımızı bilmiyoruz. Sizin kırılma anınız nedir?
Kırılma noktası herkes için farklılık gösterebilir. Deneyimleyip, çok çalışmak lazım.. Ben tiyatro öğrencisiydim ve 2010 yılında tiyatroyu bırakıp sinema sektörüne geçiş yaptım. İkinci el bir kamera ile Siyah Keklik adlı kısa filmimi çektim. Ve o filmle Cannes Film Festivaline katıldım. Hayıtımda her şeyi ilk defa deneyimleyerek öğrendim. İlk kısa filmim, festival deneyimim, ilk belgeselim...  Vermeye değil almaya aç olmanız gerekiyor, eğer göstermeye hevesli olursanız kaybedersiniz. Tolstoy’un bir sözü var: “Büyük eserler iki şekilde ortaya çıkar, ya karakter bir yolculuğa çıkar, ya da şehre yabancı gelir.” Biz şehre giden yabancılarız onun için bize insanların anlatacakları çok şey olacaktır. Herkesin hikâyesini dinleyin…
 
Öğrenci: Belgesel çekimlerinde ne gibi zorluklarla karşılaştınız? Pes etmek istediğiniz anlar oldu mu?
Sektörel anlamda zorlu günlerden geçtim. Hepiniz bu yollardan geçeceksiniz. Bu yol zor ve çetrefilli eğer bu bölümdeysek; dirençli, azimli ve çalışkan olmamız gerekiyor. 
 
Öğrenci: Bizlere tavsiyeleriniz nelerdir?
İnsanlarla tanışıp hikâyelerini dinleyin. Eğer belgesel çekecekseniz merkezinizde sadece bir karakter olmalı. (Derman belgeselindeki Halil karakteri gibi) Mardin’e giderken aklımda Halil karakteri yoktu. Halil olmasaydı Derman olamazdı. Denemeden hiçbir şey olmaz bol bol çekim yapın. Uzun bir yolculuğa çıktık ve bu yolda gereken mücadeleyi vermemiz lazım…
 
Yaklaşık 2 saat süren söyleşiye iletişim öğrencileri yoğun ilgi gösterdi. Söyleşi sonunda Görsel, İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Neslihan Kültür’ün Sidar İnan Erçelik’e değerli katılımından dolayı teşekkür takdiminde bulunldu. Hatıra fotoğrafının çektirilmesinin ardından etkinlik sona erdi.