İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Radyo ve Televizyon Programcılığı








 İstanbul Gelişim Üniversitesi Dizi ve Film Sektörünün Önde Gelen İsimlerini Ağırladı


İstanbul Gelişim Üniversitesi, 30 Ekim 2018 Salı Günü dizi ve film sektörünün önde gelen isimlerini ağırladı. Görsel, İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölüm Başkanı, Öğr. Gör. Neslihan Kültür tarafından düzenlenen etkinliğe, Oyuncu Ziya Çiçek ve Cast Direktörü Melike Aydın katıldı. Söyleşide; “dizi ve film sektörü, günümüz oyunculuk anlayışı, cast ajanslarının işleyişi” üzerine konularının konuşulduğu söyleşiye sinema öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.


Öğrencilerin sorduğu sorular konuşmacılar tarafından içtenlikle yanıtlandı.

Öğrenci: Ziya çiçek bu işe nasıl başladı?
15 yaşında belediye tiyatrolarında heyecanlı bir şekilde sektöre atılıdım. 23 yaşımda askere gittiğimde Ankara’da 6 ay oyunculuk deneyimim oldu. Oyunumu, değerli üstadım; Altan Gördüm izlemiş. Ardından beni İstanbul’a çağırdılar. 35 Buçuk Akademide Vahide Perçin ile tanıştım. Akademide eğitim almaya başladım sonrasında Vahide hoca 2 yıl oyuncu koçluğumu yaptı. Sektörel tanışmalar, sıcak temaslar sonrasında iş teklifleri gelmeye başladı. 9 yıldır film sektörünün içinde yer alıyorum.
 
Öğrenci: Cast direktörlüğü nedir? Menajerlik nedir? Oyuncu tasarımı neye göre yapılıyor?
M.A: Bir projenin hikâyesine uygun oyuncu grubunu seçmektir. İzleyiciye o kişinin gerçek olduğunu hissettirmek için doğru castı seçeriz. Örn: Köylü kadını oynayacak birisi için botokslu bir oyuncuyu oynatamayız. Menajerlik ise sektördeki yönetmen ve yapımcıları tanıyan ve elindeki oyuncuları doğru projeye yerleştirmeye çalışan kişidir. Oyuncunun kariyer planlamasını yapar.
 
Öğrenci: Günümüz dizileriyle ilgili ne düşünüyorsunuz? Genel algı güzel kız ve yakışıklı erkek…
Onların yaptığı iş ticari oluyor. Yapımcıların ticari kaygısı olduğu için yakışıklı ve güzel kız oynatılıyor. Kaliteli içerik üretilmiyor. Amaç bir yıldız yetiştirelim oyunculuk her türlü olur düşüncesi var. Sanat filmlerine batığımızda o isimleri görmek mümkün olmaz.
 
Değerli oyuncu Ziya Çiçek ve Cast Direktörü Melike Aydın öğrencilerin son sorularını alırken, şu tavsiyede bulundular. “Çok okuyun, çok izleyin, herkes ile iletişiminizi iyi tutun. Eğer siz bu işi hakkıyla yaparsanız çalışacağınız ekiplerde buna göre şekil alır ve kaliteli projelerde yer alırsınız. Çok zorlu bir yol olacak mücadeleyi bırakmayın” 
 
Verimli ve faydalı soruların yer aldığı söyleşiye, öğrenciler tarafından ilgi büyüktü. Söyleşiye katılan öğrenciler, kariyer hayatlarına fayda sağlayacak bilgiler edinip, merak ettikleri tüm soruları sorma fırsatı yakalamış oldular.
Sinema öğrencileri ile interaktif soru- cevap yapılan söyleşide Görsel, İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölüm Başkanı, Öğr. Gör. Neslihan Kültür, Ziya Çiçek ve Melika Aydın’a değerli katılımından dolayı teşekkür takdiminde bulunuldu. Çekilen hatıra fotoğrafının ardından etkinlik sona erdi.