İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu - myo@gelisim.edu.tr

Radyo ve Televizyon Programcılığı








 Başarılı Senarist ve Yönetmen Ahmet Toklu Öğrencilerle Buluştu


İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Görsel, İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölüm Başkanı, Öğr. Gör. Neslihan Kültür’ün öncülüğünde gerçekleşen etkinlikte başarılı senarist ve yönetmen Ahmet Toklu, geleceğin sinemacılarıyla mesleki tecrübelerini paylaştı.


25 Ekim Perşembe Günü düzenlenen etkinlikte,  “Sinema Sektörünün Zorlukları ve Kazanımları” üzerine söyleşi gerçekleştirildi. Geleceğin senaristi ve yönetmeni olmak isteyen iletişim öğrencileri söyleşiye katılmak için dakikalar öncesinden yerlerini aldı. Söyleşi, Ahmet Toklu’nun kısaca kendini tanıttığı ve projelerinin anlatıldığı bir sunum gösterisiyle başladı. Öğrencilere sektörel deneyimlerini aktaran Yönetmen Ahmet Toklu “Üniversite öğrenimimde sektörel ilişkiler kurmaya çalıştım. Birçok değerli yönetmenler ile tanıştım. Ve kurduğum bu sıcak ilişkiler sonucunda dizi ve film setlerinde çalışma fırsatı yakaladım. Sinema sektöründe her şey mümkündür, olmayacak diye bir şey yoktur, çalışıp azmetmek gerekiyor” dedi.
 
Ahmet Toklu Kimdir ?
Yönetmen Ahmet Toklu, 25 Ekim 1987 yılında İstanbul’da doğmuştur. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Sinema ve Televizyon bölümü mezunu olan genç yönetmen, T.C. Kültür Bakanlığı ve TURSAK Vakfının ortaklaşa düzenledikleri 'Geleceğin Sineması 6' adlı senaryo yarışmasında ''Yüzleşme'' isimli senaryosu ile ''En iyi ikinci senaryo'' seçilmiştir. Senaryo destekleme projesinden aldığı para desteği ile senaryosunu filmleştirme fırsatı yakalamıştır. 2011 yılında T.C. Kültür Bakanlığı ve TURSAK Vakfının ortaklaşa düzenledikleri ‘Geleceğin Sineması 8’ - ‘Eylül’ün Dönüşü’ adlı projesi ile senaryo ödülünü ikinci kez almaya hak kazanan Toklu, ayrıca Sepya yayıncılık tarafından yayımlanan ‘Bir Yorgun Savaşçı Halit Refiğ’ isimli sinema kitabının yazarıdır.
 
Sinema sektörünün zorluklarının ve kazanımlarının konuşulduğu söyleşi karşılıklı soru cevap eşliğinde devam etti.  
 
Öğrenci: Gözlemlediğim kadarıyla yapıtlarınızda sade bir dil kullanmışsınız. Ama bir o kadar da konu derinliği olan filmler ortaya koymuşsunuz bunu nasıl başardınız?
İzleyicide her an değişen algı ve beklenti var. Sektörel anlamda son gelişmeleri takip etmeyip uygulanabilir hale getirmediğinizde oyunun dışına itiliyorsunuz. Antik Yunandan bu yana olan bir anlatım şekli var ve bu süregelen bir durum.  Sinema bağlı bir sanat ve bunu gerçekleştirmek için tekrar ediyor olmak, en önemlisi de talep ediliyor olmak lazım.
 
Öğrenci: Alaylı ve mektepli kavramları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Algıda seçicilik konusuyla alakalı olduğunu düşünüyorum. Hepimizin elinde fırsatlar var ama bu fırsatlar içerisinde neyi, ne kadar almak istediğimizle doğru orantılıdır. Dünyanın en iyi okulunda eğitim görebilirsiniz ama siz ne öğrendiniz? Burada mühim olan emek vermek olduğunu düşünüyorum.
 
Sinema öğrencileri ile interaktif soru- cevap yapılan söyleşide Görsel, İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölüm Başkanı, Öğr. Gör. Neslihan Kültür, Ahmet Toklu’ya değerli katılımından dolayı teşekkür takdiminde bulunuldu. Çekilen hatıra fotoğrafının ardından etkinlik sona erdi.